Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a verificat activitatea Asociațiilor de Economii și Împrumut (AEÎ) și a depistat mai multe neregului. În rezultat Comisia a decis sa dea avertismente în cazul a 32 de companii, iar în cazul unei asociații a fost instituită administrare specială.

Potrivit unui comunicat de presă, urmare a încălcărilor grave constatate în gestiunea activității operaționale a AEÎ ”Econom-Fix”, autoritatea de supraveghere a decis să ”instituie, pe un termen de un an, administrarea specială cu desemnarea unui administrator special din cadrul Asociației Naționale Centrale a asociațiilor de economii și împrumut”. De menționat, că procedura de administrare specială a fost introdusă ca urmare a multiplelor nereguli admise de către directorul executiv al entității menționate, în special ca rezultat al atragerii depunerilor de economii de la membri fără înregistrarea acestora în circuitul economic operațional al asociației.

Totodată, CNPF a luat atitudine privind rezultatele controlului asupra respectării de către 32 AEÎ de categoria B a prevederilor Normelor de prudență financiară, la situația din 30 aprilie, respectiv, avertizarea și prescrierea acestora în vederea respectării legislației în vigoare și înlăturării încălcărilor constatate.