Codul administrativ al Republicii Moldova este de astăzi în vigoare. Documentul cuprinde 258 articole, structurate în 3 cărți, în care sunt sistematizate toate reglementările legale existente ce țin de procedura administrativă desfășurată de autoritățile publice. Codul determină statutul juridic al participanților la raporturile administrative, atribuțiile autorităților publice administrative și ale instanțelor de judecată competente pentru examinarea litigiilor de contencios administrativ, drepturile și obligațiile participanților în procedura administrativă și cea de contencios administrativ.

Din momentul intrarii în vigoare a Codului, au fost abrogate Legea  contenciosului administrativ și Legea cu privire la petiționare. Procedurile administrative și procedurile prealabile inițiate până la intrarea în vigoare a Codului, care nu au fost finalizate până la 1 aprilie 2019, se vor finaliza conform prevederilor legale valabile până la data intrării în vigoare a acestuia. Această dispoziție este valabilă și pentru procedurile prealabile inițiate după data intrării în vigoare a Codului referitoare la o procedură administrativă inițiată până la data intrării în vigoare a acestuia.

Procedurile de contencios administrativ atribuite înaintea intrării în vigoare a Codului administrativ, prin legi speciale, în competența altor instanțe de judecată se vor transmite după intrarea în vigoare a noii legislații instanțelor competente.

În același timp, procedurile de contencios administrativ inițiate până la intrarea în vigoare a Codului se vor examina în continuare, după intrarea în vigoare a acestuia, conform prevederilor Codului. Prin derogare, admisibilitatea unei astfel de acțiuni în contenciosul administrativ se va face conform prevederilor în vigoare până la intrarea în vigoare a Codului. Aceste prevederi se vor aplica corespunzător pentru procedurile de apel, de recurs și de contestare cu recurs a încheierilor judecătorești.