Codul muncii ar putea fi completat și modificat în curând. Autoritățile au publicat pentru consultări publice un proiect în acest sens. Documentul stabilește schimbări în mai multe domenii, inclusiv prevede introducerea unui articol separat care să reglementeze programul flexibil de muncă.

Modificările propuse stabilesc că angajatorul poate stabili programe flexibile de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului, dacă această posibilitate este prevăzută în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern al unităţii sau în alt act administrativ la nivel de unitate. Programul flexibil de muncă se instituie în baza acordului între părți, prin monitorizarea de către angajator a orei de sosire și de plecare.

Programele flexibile de muncă presupun un mod diferit de organizare zilnică a timpului de muncă față de regimul normal de muncă. Durata zilnică a timpului de muncă poate fi împărțită în două perioade: o perioadă fixă în care personalul se află la locul de muncă și o perioadă variabilă, în care salariatul își alege orele de sosire și de plecare.

Condițiile de activitate în cadrul programului flexibil de muncă se stabilesc în contractul individual de muncă.

În schimb, documentul abrogă două alinitate din art. 100 din Cod, acestea prevăd că:

  • angajatorul poate stabili, cu acordul scris al salariatului, programe individualizate de muncă, cu un regim flexibil al timpului de muncă, dacă această posibilitate este prevăzută de regulamentul intern al unităţii sau de contractul colectiv ori de cel individual de muncă.
  • durata zilei de muncă poate fi, de asemenea, împărţită în două segmente: o perioadă fixă, în care salariatul se află la locul de muncă şi o perioadă variabilă (mobilă), în care salariatul îşi alege orele de sosire şi plecare, cu respectarea duratei zilnice normale a timpului de muncă

Programul flexibil de muncă poate funcționa numai cu respectarea prevederilor actuale privind durata zilnică a timpului de muncă.