Ministerul Justiției a organizat prima ședință de lucru privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Potrivit instituției, la discuții au participat reprezentanți ai Parlamentului, Procuraturii generale, Centrului Național Anticorupție, Serviciului Fiscal de Stat, judecători, avocați, dar și reprezentanți ai societății civile. 

Revizuirea legislației penale și procesual-penale este o acțiune care se regăsește în Planul de acțiuni al Guvernului și în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției. Ministerul Justiției spune că a recepționat și a sintetizat mai multe propunerile de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, venite din partea instituțiilor.

Oficialii afirmă că proiectul de modificare a Codului de procedură penală este deja în lucru. Acesta se va axat pe aspecte ce țin de:

  • accesul la materiale la etapa urmării penale;
  • revizuirea competenței Procuraturii Anticorupţie la investigarea cazurilor de corupţie de nivel înalt;
  • revizuirea termenilor de contestare a acțiunilor sau inacțiunilor organului de urmărire penală;
  • mecanismul de contestare a acțiunilor sau inacțiunilor procurorului la etapa urmăririi penale;
  • eficientizarea și simplificarea  procedurii de examinare a cauzelor penale la etapa judiciară.

Urmează să fie elaborat și proiectul de modificare a Codului penal pe aspectul revizuirii anumitor componențe de infracțiuni, dar și al sancțiunilor pe anumite categorii de fapte penale. Activitățile asupra acestor două proiecte vor fi desfășurate în paralel. În acest sens vor fi organizate săptămânal ședințe de lucru cu toți reprezentanții instituțiilor interesate.