Autoritatea antitrust a Uniunii Europene a acuzat opt bănci că în perioada 2007 - 2012 au format un cartel în domeniul tranzacţionării bondurilor guvernamentale din zona euro scrie agerpres.ro. Numele celor opt bănci nu au fost publicate.

Unii traderi ai băncilor au schimbat informaţii sensibile din punct de vedere economic şi au coordonat strategii de tranzacţionare a bondurilor denominate în euro, în special prin camere virtuale online, a precizat Comisia Europeană. Companiile care încalcă reglementările UE pot primi o amendă de până la 10% din cifra lor globală de afaceri.

"Comisia Europeană apreciază că cele opt bănci au format, în perioada 2007 - 2012, un cartel menit să distorsioneze concurenţa când achiziţionau şi tranzacţionau bonduri guvernamentale europene. Traderii angajaţi de bănci au schimbat informaţii sensibile din punct de vedere economic şi au coordonat strategii de tranzacţionare a bondurilor. Aceste contacte ar fi avut loc în special, dar nu exclusiv, prin camere virtuale online", se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Comisia Europeană a arătat că aceste acuzaţii nu implică faptul că în zona euro practica generală este comportamentul anticoncurenţial, iar perioada 2007 - 2012 a fost una de intensă activitate în domeniul tranzacţionării bondurilor guvernamentale din zona euro, unele guverne având dificultăţi cu serviciul datoriei.

În decembrie, CE a avertizat patru bănci că este posibil să fi încălcat reglementările UE privind concurenţa, în condiţiile în care Executivul comunitar investighează posibila formare a unui cartel pe piaţa tranzacţionării bondurilor.

Deși executivul comunitar nu a nominalizat băncile implicate, Deutsche Bank, Credit Agricole şi Credit Suisse au dat emis comunicate în care susţin că vor coopera la această anchetă.