Turcii intenționează să cedeze acțiunile deținute la compania de telecomunicații Moldocell. Potrivit unui anunț al Consiliului Concurenței, compania ”Sonera Holding B.V.” intenționează să preia de la "Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S." controlul unic asupra ”Fintur Holdings” BV – acționarul majoritar al Moldcell.

În prezent, ”Sonera Holding B.V.” și "Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S." dețin în comun controlul asupra ”Fintur Holdings” BV în proporție de 58,55% și, respectiv, 41,45%. Prin urmare, în cazul autorizării concentrării, ”Sonera Holding B.V.” va fi unicul acționar al ”Fintur Holdings” BV, care la rândul său este acționarul majoritar al Moldcell.

Consiliul Concurenței urmează să stabilească compatibilitatea aceste concentrări economice cu mediul concurenţial normal și solicită observaţiile şi puncte de vedere de la agenţii economici terţi referitor la modul în care această concentrare ar putea afecta concurenţa de pe piaţa serviciilor de telecomunicații.

Amintim că în 2018, Turkcell - cel mai mare operator de telefonie mobilă din Turcia, a anunțat că vinde unitățile sale din Kazahstan (Kcell) și Republica Moldova (Moldcell), care aparțin operatorului de telecomunicații nordice Telia Company și societății mixte Fintur, Telcia cu Turkcell. 

Moldcell este un operator de telecomunicații mobile din Republica Moldova, făcând parte din grupul internațional TeliaSonera, care își are sediul la Stockholm, Suedia. Operatorul de telefonie mobilă și-a lansat activitatea comercială în Republica Moldova, în anul 2000.