Compania Volkswagen a fost obligată de o instanță germană să ramburseze proprietarului unei mașini de model Golf, costul total al acesteia. Judecătorii au decis că, concernul a acționat ”imoral”, instalând în mașină un soft ce diminua indicatorii emisiilor de substanțe nocive în atmosferă.

Proprietarul mașinii urmează să primească de la Volkswagen aproape 30.000 de euro, însă compania intenționează să atace decizia, pe motiv că nu eistă temeiuri legale pentru plângerile clienților, Potrivit companiei, aceștia nu au avut de suferit și nu au suportat prejudicii, iar mijloacele de transport sunt sigure.

Scandalul ”dieselgate” (diminuarea indicatorilor emisiilor de substanțe nocive în atmosferă) a ajuns în atenția opiniei publice în 2015. În urma acestuia, au fost emise aproape 9000 de decizii judecătorești, dar în majoritatea cazurilor, judecătorii au refuzat să ramburseze proprietarilor de mașini costul acestora.

Compania Volkswagen a fost învinuită în 2015 de către o instituție responsabilă de Protecția Mediului din SUA că utilizează un program care subestimează rezultatele testelor privind nivelul substanțelor nocive emise. Autoritățile din SUA și alte câteva țări au obligat concernul să retragă mașinile vândute, amenințându-l cu amenzi mari.

Producătorul auto a acceptat să achite miliarde de dolari în SUA pentru reglarea pretențiilor din partea proprietarilor de mașini, autorităților de reglementare și dealeri. Compania a propus, de asemenea, să răscumpere 500 000 de mașini proprii, produse cu încălcări. Totuși, concernul nu a încheiat negocieri analogice cu alte țări.

Sursa: pravo.ru