Ministerul Justiției propune crearea comunităţilor terapeutice în instituţiile penitenciare pentru condamnații cu istoric de consum de droguri.

În acest sens, Codul de executare va fi completat cu articolul 2191, care va reglementa expres posibilitatea de a organiza comunităţi terapeutice în instituţiile penitenciare. De asemenea, norma va indica beneficiarii care pot fi încadraţi la programele derulate în cadrul comunităţii terapeutice.

Comunitatea terapeutică este definită ca un spaţiu delimitat fizic în incinta instituţiei penitenciare în care este aplicat un complex de metode de tratament ce se referă la activităţile, strategiile, tehnicile, interacţiunile interpersonale şi sociale folosite pentru impulsionarea participării condamnatului în propriul proces de recuperare şi însuşire a unui mod corect de viaţă, schimbării comportamentale, a învăţării şi exersării de noi responsabilităţi sociale.

Potrivit propunerilor, comunitatea terapeutică va fi destinată pentru condamnaţii cu istoric de consum de droguri şi de alte substanţe psihotrope, cu excepţia celor aflaţi în regim iniţial în penitenciar de tip închis.

În cadrul comunităţii terapeutice condamnaţii din diferite tipuri de penitenciare pot fi deţinuţi împreună, cu condiţia că se vor respecta condiţiile de detenţie pentru tipul de penitenciar stabilit. Personalul de specialitate corespunzător instruit va asigura organizarea şi funcţionarea comunităţilor terapeutice. Modalitatea de organizare şi funcţionare a comunităţii terapeutice va fi reglementată prin ordin al directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.