Comunitarea de afaceri solicit autorităților ca și organizațiile de creditare nebancară să fie admiși în calitate de potențiali creditori ai programului Programul de subvenționare a dobânzilor. Potrivit acestora, măsura ar asigura o abordare echitabilă vizavi de toate categoriile de creditori. Opinia se regăsește într-o scrisoare semnată de Camera de Comerț Americană din Moldova.

În document se menționează că în ultima perioadă la nivel legislative au fost întreprinse mai multe măsuri pentru a elimina discrepanțele de ordin regulator în ce privește facilitățile acordate de stat întreprinderilor, prin prisma profilului creditorului (bancă sau organizație de creditare nebancară). Astfel, schimbarea acestui vector acum poate fi considerată neechitabilă și neoportună.

Totodată, din punct de vedere economic, conform datelor prezentate de către Comisia Națională a Pieței Financiare, aproximativ 20% din portofoliul de credite și leasing acordat de organizațiile de creditare nebancară reprezintă credite acordate persoanelor juridice. În mare parte, este vorba despre întreprinderile micro, mici și mijlocii care de regulă sunt refuzate la creditare de sectorul bancar.

Organizațiile de creditare nebancară fiind în mare majoritate cu capital străin, deținute de diverse entități financiare regionale, își permit să aibă o politică de creditare mult mai loială față de clienții acestora, în comparație cu sectorul bancar. Or excluderea organizațiilor de creditare nebancară din Program ar lipsi o categorie importantă de entități comerciale de oportunitatea de a accesa resurse financiare, se mai menționează în scrisoare.

Totodată, AmCham spune că prevederea din lege privind rata maximă a dobânzii anuale ce urmează a fi subvenționată lasă loc de incertitudine. Asta pentru că nu este clar cum va putea fi calculata diferența dintre rata dobânzii aplicate și cea subvenționată.

Menționăm că, Guvernul a decis că va subvenționa dobânzile achitate până în luna decembrie 2020 inclusiv la creditele luate de antreprenori din data de 1 mai pentru a face față problemelor cauzate de COVID-19. Proiectul a fost votat și de către Parlament în două lecturi.