Se schimbă condițiile de creditare în cadrul Programului de stat ” Prima casă”. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, se propune micșorarea cotei participației proprii inițiale în Program până la 5% din prețul de procurare a locuinței. În prezent, participația proprie inițială minimă din prețul de procurare a locuinței este de 10 la sută.

Totodată, proiectul de lege prevede și majorarea vârstei solicitanților care pot accesa Programul de la 45 până la 50 ani.

De asemenea, proiectul de lege prevede extinderea categoriilor de beneficiari ai programelor de compensare derulate în cadrul Programului de stat ”Prima casă”,  prin adăugarea în categoriile beneficiarilor de compensații și a persoanelor care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului.

Autorii inițiativei susțin că adoptarea acestui proiect de lege este determinată de necesitatea ușurării accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate parțial de stat, în special pentru familiile tinere. Scopul urmărit constă în lărgirea categoriilor de beneficiari care pot aplica la Programul de stat ”Prima casă”, ceea ce va determina reducerea migrației și menținerea forței de muncă, reducerea fenomenului economiei tenebre prin creșterea ratei de angajări oficiale în economia națională și transparentizarea salarizării, suport din partea statului prin reducerea cheltuielilor pentru tinerii care intenționează să achiziționeze o locuință.