Șoferii prinși băuți la vola sau care vor fi implicați repetat în accidente rutiere soldate cu vătămare sau decesul persoanei, sau care vor părăsi locul accidentului în astfel de cazuri, riscă să rămână fără autovehiculul utilizat. Procuratura Generală propune modificarea și completarea Codului penal.

Mai exact, se propune ca articolul 106 să fie completat cu alineatul (6) cu următorul cuprins: ”În cazul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art.264 și art.266 de către o persoană care anterior a fost condamnată pentru infracțiuni similare, mijlocul de transport utilizat la comiterea infracțiunii va fi supus confiscării speciale”.

Autorii inițiativei susțin că accidentul de circulaţie rutieră, în sine, deşi nu constituie totdeauna o infracţiune, de multe ori, cauzele producerii acestuia constau în nerespectarea prevederilor legale, în special: conducerea mijloacelor de transport sub influenţa băuturilor alcoolice ori a altor substanţe, ori cu alcoolemie peste limita legală, fapte incriminate la art.2641 din Codul penal.

Totodată, se observă că potrivit art.264 din Codul penal, în fiecare caz, de încălcare a regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, fie că încălcarea a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, fie vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, fie decesul unei persoane, sau a două sau mai multor persoane,  starea de ebrietate este prevăzută ca agravantă și, în toate cazurile, se sancționează cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Respectiv, în scopul instituirii unui mecanism punitiv eficient la acest compartiment, prin proiectul de lege se propune, la art.264 în dispoziția alin.(2), alin.(4) și alin.(6), la final, după sintagma ”starea de ebrietate”, să fie completat cu textul ”sau care nu deţine permis de conducere sau care este privată de dreptul de a conduce mijloace de transport”, circumstanțe care actualmente, se regăsesc în art. 2641 din Codul penal.