Plenul Consiliului Concurenței a autorizat și a declarat compatibilă cu mediul concurențial operațiunea de concentrare economică realizată ître "Bioproduct Grup" SRL și "Fabrica de Materiale de Construcție" SRL.

"Bioproduct Grup" SRL a preluat controlul asupra "Fabrica de Materiale de Construcție" SRL, însă nu a notificat autoritate de concurență, așa cum prevede legislația și s-a ales cu amendă de 23.558 lei.

Anterior operațiunii de concentrare economică, ”Fabrica de Materiale de Construcție” SRL a fost controlată de întreprinderea ”Amg – Agro Managment Grup” SRL, iar în urma unei tranzacții din ianuarie 2019, ”Fabrica de Materiale de Construcție” SRL a ajuns în posesia "Bioproduct Grup" SRL.

"Bioproduct Grup" SRL  este specializată în comerțul cu ridicata al materialelor de construcție (nisip, prundiș etc.), fabricarea betonului, fabricarea elementelor din beton pentru utilizare în construcții, prelucrarea (uscarea și comercializarea fructelor, plantelor medicinale, fructelor de pădure).

”Fabrica de Materiale de Construcție” SRL este specializată în extracția și comercializarea nisipului pentru construcții, extracția și comercializarea pietrei sparte de râu comercializarea amestecului din nisip și prundiș etc.

Activitatea de comercializare a pietrei sparte din pietriș, nisipului, prundișului și a elementelor din beton în Republica Moldova este practicată de peste 60 întreprinderi. Potrivit Consiliului Concurenței, puterea de piață a întreprinderii preluate este nesemnificativă, astfel încât situația pe piața relevantă identificată nu suferă modificări și deși operațiunea cade sub incidența Legii concurentei, nu există îndoieli privind compatibilitatea acesteia cu mediul concurențial normal.

Totodată, autoritatea de concurență menționează că, concentrarea economică respectivă nu va aduce nici o schimbare în ceea ce privește calitatea produselor/serviciilor acordate pentru consumatorii din Republica Moldova.