Consiliul Concurenței a anunțat că a efectuat ieri inspecții inopinate la sediile mai multor companii ce activează pe piața comercializării produselor petroliere de bază în contextul investigațiilor în derulare, inițiate în 2020 și 2021. Investigațiile au scop depistarea probelor privind posibilele încălcări ale legislației concurențiale, în special art. 5: interzicerea acordurilor anticoncurențiale și art. 11: interzicerea abuzului de poziție dominantă.

Referitor la mecanismul de control real al prețurilor, Consiliul Concurenței a informat că nu dispune de atribuții legale de stabilire a mecanismelor de control al prețurilor, piața produselor petroliere fiind o piață reglementată și supravegheată de alte instituții responsabile.

Autoritatea de concurență a mai notat că nu va comenta declarațiile politice.

Amintim că, Consiliul Concurenței a prognozat recent scumpiri a prețului cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și a anunțat  că urmări evoluțiile de pe piața produselor petroliere, în limita atribuțiilor sale prevăzute de Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012, și va interveni prompt în cazul identificării unor semne de încălcare a legislației concurențiale.