Consiliul Concurenței a decis că subvenționarea creării locurilor de muncă este compatibilă cu mediul concurențial normal. Mai exact, autoritatea a constatat faptul că măsura de sprijin, acordată în baza Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind subvenționarea creării locurilor de muncă, măsura notificată de către Ministerul Finanțelor, constituie ajutor de stat în sensul art. 3 din Legea cu privire la ajutorul de stat.

Totodată, Consiliul a autorizat ajutorul de stat pentru subvenționarea creării locurilor de muncă, iar Ministerul Finanțelor îi va transmite anual informații privind ajutorul de stat pentru actualizarea și completarea Registrului ajutorului de stat.

Ministerul Finanțelor a informat Consiliul Concurenței că pe parcursul anului 2018 au fost depuse cinci cereri de rezervare a subvenției și valoarea subvențiilor pentru locurile de muncă preconizate a fi create. Este vorba despre:

  • S.E. ”Bordnetze” S.R.L.;
  •  S.R.L. ”RDA DraexLmaier Automotive”;
  • S.R.L. ”Fujikura Automotive MLD”;
  •  S.C. ”LGS Design” S.R.L.;
  •  A.O. ”Lumea Autiștilor”.

În mare parte, beneficiarii subvențiilor activează pe piața producerii echipamentelor electrice şi electronice pentru autovehicule, precum și fabricarea și comerțul articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte. Conform cererilor de rezervare a subvenției din partea celor cinci întreprinderi, recepționate și acceptate în anul 2018, suma rezervată în bugetul de stat va contribui la crearea a 2.622 locuri noi de muncă.