Autoritățile intenționează ca în următorii trei ani să consolideze independenţa judecătorilor și procurorilor, în paralel cu creștere responsabilităţii și integrității acestora. Acesta este încă unul dintre obiectivele Strategiei de dezvoltare a sectorului justiției pentru 2019-2022.

Potrivit autorilor proiectului, actorii interni şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au constatat problema concentrării eforturilor de reformă şi a politicilor doar pe acţiuni de modificare a legislației şi restructurări instituţionale, fiind omisă, cel mai frecvent, componenta de punere în aplicare efectivă a modificărilor legislative şi instituţionale.

Astfel, în următorii trei ani, efortul urmează a fi concentrat pe asigurarea unei implementări adecvate a cadrului legal. Autorii notează că în pofida mai multor măsuri întreprinse, până în prezent, standardele de integritate, precum și cele morale şi etice nu au devenit parte importantă a activităţii profesioniştilor din sectorul justiției, iar aceste deficiențe au un profund impact asupra încrederii justițiabililor în deciziile emise.

Totodată, autorii proiectului de Strategie susțin că este necesară asigurarea unei verificări efective a declarațiilor de avere și interese ale tuturor judecătorilor și procurorilor de către Autoritatea Națională de Integritate, precum și îmbunătățirea practicilor organelor de administrare ale judecătorilor și procurorilor în vederea excluderii situațiilor în care aparențele de lipsă de integritate nu sunt raportate autorităților competente.

La fel, urmează a fi eradicată toleranța față de lipsa de integritate.

Principalele domenii de intervenție pentru  consolidarea integrității și responsabilității în sectorul justiției vor fi:

  • asigurarea unei verificări efective a declarațiilor de avere și interese ale tuturor judecătorilor și procurorilor de către Autoritatea Națională de Integritate;
  • îmbunătățirea practicii CSM și a CSP în vederea excluderii situațiilor în care aparențele de lipsă de integritate nu sunt raportate autorităților competente;
  • analiza practicii în cauzele disciplinare împotriva judecătorilor și procurorilor, precum și altor actori ai sectorului justiției în vederea excluderii situațiilor în care lipsa de integritate este tolerată.