Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat hotărârea cu privire la forma și conținutul formularului ”Constatare amiabilă de accident”. La fel, a aprobat normele aferente procedurilor de utilizare a formularului, precum și cuantumul maxim de despăgubire la avarierea sau distrugerea de bunuri în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul.

Potrivit unui comunicat de presă, formularul conține două pagini autocopiative, cu desen de fon imprimat ofset, ambele având aceeași valoare juridică.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în urma cărora au rezultat numai daune materiale nesemnificative și în care au fost implicate doar două autovehicule, cu respectarea cumulativă și a altor condiții prevăzute de art. 181 alin. (3) din Legea nr. 414/2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule.

Mai exact, în cazul unui accident în care au fost implicate două vehicule şi care s-a soldat doar cu pagube materiale, ambii conducători auto implicaţi în accident vor completa şi vor semna formularul ”Constatare amiabilă de accident” potrivit modelului stabilit, cu prezentarea ulterioară a acestuia către asigurător. În această situație nu mai este necesară prezentarea şoferilor pentru documentarea accidentului la Poliţie, exceptându-se astfel şi sancţiunea contravenţională.

Astfel, formularul va facilita colectarea rapidă a tuturor informațiilor necesare și soluționarea cererilor de despăgubire, fiind distribuit asiguraților de către asigurători la perfectarea contractelor de asigurare sau la cerere. De asemenea, hotărârea CNPF stabilește cuantumul maxim de despăgubire în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă de accident în mărime de 10.000 lei, care a fost calculat reieșind din valorile indicatorilor înregistrați de companiile de asigurări în perioada anilor 2010-2018.