La Ministerul Justiției (MJ) are loc în aceste clipe o ședință de consultate publică a modificărilor privind procedura de numire a Procurorului General. În urma discuțiilor, se vor definitiva modificărilor ce vor fi propuse la Legea cu privire la Procuratură.

Astfel, la discuții au fost invitați judecători, procurori, avocați și reprezentanți ai societății civile. Reuniunea are loc la sediul Ministerului Justiției.

Potrivit proiectului propus pentru consultări, autoritățile vor ca la funcția de Procuror General să poată candida și persoanele care au experință profesională în calitate de avocat sau judecător. În prezent, legea stipulează că doar persoanele care au experință profesională de zece ani, dintre care cel puțin cinci în funcție de procuror, se poate înscrie în concurs.

Totodată, se propune ca, concursul public de selectare a Procurorului General să fie în două etape:

  • preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției;
  • selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Modul de organizare și desfășurare a fiecărei etape a concursului se va stabili printr-un regulament aprobat de către ministrul Justiției și, respectiv, Consiliul Superior al Procurorilor. Intervievarea candidaţilor de către Consiliul Superior al Procurorilor are putea avea loc în şedinţă publică.

Proiectul complet, propus pentru consultări publice poate fi accesat aici.