Contractele încheiate cu consumatorii ar putea fi obligatoriu de perfectat în două limbi: română și rusă. Cel puțin așa prevede o inițiativă legislativă înregistrată la Parlament. În prezent, legislația spune că contractele se încheie în limba română sau în limba română și o limbă de circulație internațională.

Potrivit modificărilor propuse la Legea privind protecția consumatorilor, toate informaţiile, inclusiv cele verbale, referitoare la produsele, serviciile oferite consumatorilor, dar și documentele de însoţire vor trebui prezentate, la fel, în două limbi. Autorii inițiativei au indicat că acestea vor fi în limba moldovenească și rusă.

Totodată, se va interzice introducerea pe piață și/sau punerea la dispoziție pe piață a produselor, prestarea serviciilor în lipsa informaţiei complete, veridice şi corecte limbile română și rusă. În prezent, legislația stabilește obligatoriu prezentării informației în limba română.

Deputații care au propus modificările legislative nu și-au argumentat inițiativa. În schimb, Camera de Comerț Americană din Moldova a publicat o reacție prin care atenționează că implementarea propunerilor va duce la majorarea costurilor de conformare pentru toți importatorii de bunuri și producători autohtoni. Prin urmare, produsele destinate consumatorilor se vor scumpi sau unele chiar ar putea dispărea de pe piață.