Companiile de construcție a blocurilor locative critică inițiativa deputatului Vladmir Bolea de a institui moratoriului asupra autorizării și continuării executării lucrărilor de construcție a obiectivelor noi în interiorul cartierelor locative existente în municipiul Chișinău. Reprezentanții companiilor susțin că dacă moratoriul va fi instituit, atunci angajații firmelor de construcții vor rămâne fără locuri de muncă. La fel, aceștia au catalogat inițiativa drept o ”greșeală”. De cealaltă parte, autorul inițiativei susține că prin această măsură se urmărește interesul cetățeanului, iar documentul va fi îmbunătățit după consultarea părților interesate.

Reprezentanții companiilor de construcții susțin că în prezent există normative în construcții care sunt în vigoare și în baza lor se fac lucrările. Aceștia au precizat că dacă se doresc alte criterii atunci trebuie de modificat acte normative și nu trebuie să fie stopat procesul de construire.

”Este mai rău decât rău. Nu este gândită inițiativa, nu a fost consultată. Pentru economie o să fie o catastrofă. O construcție nu are numai constructor, are proiectant, muncitori, transportatori etc. Oamenii care construiesc nu o să se piardă, pentru că ei își vor găsi locuri de muncă în alte țări. Noi vom pierde lucrătorii. Nu se poate așa de procedat cu oamenii care au încheiat contracte și sunt stabilite termene de executare a lucrărilor”, a declarat Valeriu Sufrai, director Reconscivil. 

”Este o greșeală mare dacă se va accepta. Moldova nu are specialiști calificați și am rămas cu specialiștii pe care îi instruim pentru a ajunge la standardele pe care le cerem și care o să plece. Dacă o să plece, nu știm ce o să facem. Ce o să facă angajații? Noi suntem producători de faianță, fabrica are 150 de oameni angajați, compania la fel are peste 150 de persoane. Plus, companiile lucrează cu credite luate. Acest moratoriu este un circ, este imposibil, cei care l-au propus nu sunt specialiști”, a precizat Nicolae Ionichi, administrator Inamstro SRL. 

Președintele Patronatului în construcții și materiale de construcții, Ion Stratulat, a declarat că deja a fost sesizat Parlamentul și urmează să aibă loc o întâlnire pentru a discuta în privința acestei măsuri.

”Luni sau marți ne vom întâlni cu președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe pentru a discuta. Proiectul este ”abracadabra”, nu hotărăște nimic. Vom veni cu propuneri de modificare. Dacă omul are toate actele în regulă, de ce să fie stopată construcția?”, a menționat Ion Stratulat, președintele Patronatului în construcții și materiale de construcții. 

De cealaltă parte, autorul proiectului Vladimir Bolea susține că instituirea moratoriului urmărește respectarea intereselor cetățenilor și oprirea haosului care are loc în domeniul construcției blocurilor de locuit. Acesta a precizat că doar în sectorul Buiucani a depistat 27 de ”focare” în care se construiește cu încălcări. 

”E un proiect de lege, va fi îmbunătățit. Vor fi discuții publice la care vor fi invitate companiile de construcții, specialiști în construcții, societatea civilă etc. și se va ține cont de părerile fiecăruia. Toată lumea construiește fără a ține cont de normativele în construcții, de Codul civil”, a declarat deputatul Vladimir Bolea.

Deși proiectul este intitulat ”instituirea moratoriului asupra autorizării și continuării executării lucrărilor de construcție a obiectivelor noi în interiorul cartierelor locative existente în mun. Chișinău”, autorul proiectului a dat asigurări că nu va fi stopată construcția clădirilor aflate în fază de construire. 

Potrivit proiectului de lege, moratoriul va viza doar cazurile în care distanța dintre obiectivul nou și clădirile existente nu va depăși înălțimea celei mai înalte clădiri.

Totodată, proiectul prevede că autorizarea și executarea noilor construcții poate continua dacă va fi prezentat un proces-verbal care să conțină rezultatul pozitiv al consultărilor publice organizate în acest scop, dar și dovada înmânării avizului coproprietarilor de imobil/teren învecinate despre data organizării consultărilor publice.

Cele două propuneri de lege au fost expertizate de Centrul Național Anticorupție (CNA), experții căruia au menționat că o astfel de inițiativă poate afecta drepturile şi interesele unui număr nedeterminat de persoane, cum ar fi investitorii persoane fizice, consumatori şi, respectiv, toţi subiecţii implicaţi în raporturi de muncă şi alte raporturi contractuale legate de procesul de construcţie, precum şi poate afecta public prin neîncasarea taxelor şi impozitelor aferente.