Guvernul urmează să aprobe în ședința de mâine amendamente la legislația contravențională și penală prin care să prevadă răspundere pentru persoanele ce nu respectă regulile de prevenire și combatere a virusului COVID19.

Proiectul nu a fost încă prezentat pentru consultări publice, dar potrivit reprezentanților Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică vor fi introduse sancțiuni penale și contravenționale pentru:

  • Completarea eronată a datelor în fișele epidemiologice;
  • Falsificarea fișelor epidimiologice.
  • Încălcarea regulilor de autoizolare și aflare în carantină;
  • Răspândirea cu bună știință a infecției.

Documentul este elaborat de Ministerul Jutiției. După aprobarea modificărilor de către Guvern, amendamentele urmează a fi transmise spre aprobare Parlamentului.

Ce prevede legislația în vigoare

Redacția actuală a Codului Penal prevede deja răspundere pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice. Astfel, potrivit art. 215 din Cod prevede:

Articolul 215. Răspândirea bolilor epidemic

(1) Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspîndirea unei asemenea boli,

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 750 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 1 an, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale cu (sau fără) lichidarea persoanei juridice.

(2) Aceleaşi fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei

se pedepsesc cu închisoare de pînă la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale cu lichidarea întreprinderii.

Codul contravențional nu reglementează în prezent astfel de cazuri.

Până în prezent, autoritățile au introdus drept măsuri restrictive menite să prevină importul și răspândirea infectării:

  • sistarea zborurilor spre și din Republica Italia;
  • interzicerea operatorilor companiilor aeriene de a lua la bord pasageri care călătoresc din Republica Italia, Iran, China, Coreea de Sud spre RM;
  • obligarea operatorilor aerieni de a informa pasagerii curselor, care s-au îmbarcat din Italia, Iran, China și Coreea de Sud, inclusiv celor care au tranzitat aceste state, spre RM, necesitatea declarării pe răspundere proprie a informațiilor prevăzute în fișa epidemiologică și despre plasarea în carantină la domiciliu pe termen de 14 zile.