Pentru a evita, pe cât posibil, răspândirea coronavirusului, Consiliul Superior al Magistraturii din România a stabilit marți câteva recomandări generale pentru desfășurarea proceselor din instanțele de judecată. Acestea implică, în mare, restrângerea activității cu publicul și comunicarea cu ajutorul internetului (și nu numai).

Înainte de orice, CSM spune că fiecare instanță judecătorească trebuie să analizeze ce cauze trebuie judecate în cursul lunii martie (de exemplu, cele urgente sau cele la care faptele se pot prescrie în cazul unei amânări).

Apoi, acolo unde este posibil, audierile să se facă prin videoconferință, iar ședințele să fie declarate nepublice (tocmai pentru a restrânge accesul prea multor persoane). În orice caz, programarea cauzelor trebuie să se facă în așa fel încât să se poată dezinfecta sălile de judecată.

La procesele de luna asta, justițiabilii trebuie să aibă acces în instanțe doar la ora fixată pentru judecarea cauzelor în care sunt implicați, iar actele de procedură trebuie să fie primite cât mai aproape de intrarea în clădirile instanțelor. Foarte important este că se recomandă depunerea înscrisurilor fie prin e-mail, fie prin fax, urmând ca originalele să se transmită prin poștă (acolo unde este necesar).

Cei care lucrează în instanțe trebuie să beneficieze de măsuri de protecție, iar acolo unde se poate trebuie să se apeleze la munca de la domiciliu.

În fine, luna asta sunt suspendate orice ateliere, conferințe, seminarii sau orice alte întâlniri profesionale la care puteau participa judecătorii și personalul auxiliar.

Referitor la restul cauzelor, CSM recomandă ca acestea să aibă primul termen de judecată începând cu luna aprilie, însă, în același timp, să fie mutate luna viitoare unele termene stabilite deja pentru luna martie (părțile vor fi anunțate în timp util).

Reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România au atras azi atenția că recomandările CSM ar trebui să fie transformate în măsuri obligatorii, pentru o eficientă prevenire a coronavirusului. Altfel, acestea s-ar putea dovedi inutile.

Caracterul de recomandare denotă lipsă de unitate la nivelul sistemului judiciar, generează confuzie atât în rândul justițiabililor, cât și în rândul avocaților și lipsește de eficiență combaterea infecției cu coronavirus în plan național. În absența unor măsuri general obligatorii privind reducerea activității instanțelor, avocații și justițiabilii vor veni la procese. De asemenea, indicațiile pe care unele instanțe le oferă în sensul depunerii unor cereri de judecare în lipsă sunt nu numai ineficiente, dar și percepute negativ de către colegii avocați, în contextul în care este cunoscut că avocații au obligația de apărare completă a drepturilor și intereselor clienților și răspund față de aceștia”, subliniază sursa citată

Sursa: avocatnet.ro