Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a majorat rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 5.5 puncte procentuale.

Potrivit unui comunicat de presă, BNM a precizat că a fost diminuat coridorul ratelor cu 0.5 p.p.- de la 2,5% la 2.0 la sută. Astfel, rata la depozitele overnight va constitui 3.5 la sută, iar creditele overnight 7.5 procente.

BNM continuă măsurile de înăsprire graduală a politicii monetare cu scopul de a atenua presiunile inflaționiste generate de efectele de runda a doua a creșterii prețurilor la nivel global, a costurilor de producție și de distribuție, a resurselor energetice și a produselor alimentare. Totodată, BNM a luat în considerare presiunile din partea cererii agregate interne susținute de majorarea venitului populației (fondului de salarizare, asistenței sociale, remiterilor etc) și mărirea volumului creditelor de consum și a celor ipotecare.

Diminuarea simultană a coridorului ratelor cu majorarea ratei de bază este calibrată pentru a motiva preferințele consumatorilor spre economisire de la consumul imediat, în contextul revigorării pronunțate a activității economice în primele 9 luni ale anului curent.