Băncile au oferit, până la mijlocul acestui an, credite în valoare totală de aproape 50 de miliarde de lei. Potrivit datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM), primul semestrul se caracterizează prin creșterea activelor, creditelor, depozitelor persoanelor fizice, fondurilor proprii. Sectorul bancar dispune de un nivel înalt de lichiditate. Profitul obținut în primul semestrul a înregistrat o creștere față de perioada similară a anului precedent. Totodată, comparativ cu finele anului precedent, s-au diminuat depozitele persoanelor juridice, iar calitatea portofoliului de credite a înregistrat o înrăutățire ușoară.

Astfel, soldul brut (prudențial) al creditelor a constituit 45,5% din totalul activelor sau 49,9 miliarde lei, majorându-se pe parcursul perioadei analizate cu 9,4% (4,3 miliarde lei). Totodată, volumul creditelor noi acordate s-a majorat cu 39,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cele mai mari creșteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele de consum – cu 19,5% (1,5 miliarde lei) și la credite  acordate pentru procurarea/construcția imobilului – cu 18,1% (1,4 miliarde lei).

Pe parcursul perioadei de referință, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor s-a majorat nesemnificativ cu 0,1 p.p., constituind 7,5%, indicatorul menționat variind de la 2,5% până la 13,7%, în funcție de bancă.

Totodată, creditele neperformante în valoare absolută au crescut cu 11% (370,1 milioane lei), constituind 3,7 miliarde lei.

În perioada analizată s-a diminuat nesemnificativ și ponderea creditelor expirate în totalul creditelor, de la 4,5% până la 3,9%.