Soldul brut (prudențial) al creditelor a constituit, în primul trimestru al acestui an, 44,6% din totalul activelor sau 46,6 miliarde lei, majorându-se pe parcursul perioadei analizate cu 2,2% (993,9 milioane lei). Totodată, volumul creditelor noi acordate pe parcursul trimestrului I al anului 2021 s-a majorat cu 7,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Potrivit datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei, cele mai mari creșteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele acordate pentru procurarea/construcția imobilului – cu 5,8% (460,7 milioane lei) și la credite de consum – cu 5% (373,2 milioane lei).

Pe parcursul perioadei de referință, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor s-a diminuat nesemnificativ cu 0,2 p.p., constituind 7,2%, indicatorul menționat variind de la 2,5% până la 15%, în funcție de bancă.

Totodată, creditele neperformante în valoare absolută au crescut nesemnificativ cu 0,1% (4 milioane lei), constituind 3,4 miliarde lei.

În perioada analizată s-a diminuat nesemnificativ și ponderea creditelor expirate în totalul creditelor, de la 4,5% până la 4,4%.