Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct în litigiul dintre fostul președinte al CSJ, Ion Muruianu și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) cu privire la recalcularea pensiei magistratului.

Decizia irevocabilă a fost pronunțată la 8 iulie, iar prin aceasta s-a menținut decizia Curții de Apel Bălți din 23 iulie 2019 prin care s-a respins apelul CNAS împotriva deciziei primei instanțe.

Prima instanță i-a dat câștig de cauză magistratului Muruianu, care este în prezent magistrat la Curtea de Apel Chișinău, și a recunoscut ilegal refuzul CNAS de a-i recalcula pensia. Magistrații au obligat CNAS să efectueze recalcularea cuantumului pensiei lui Ion Muruianu, începând cu 1 aprilie 2015 și pe viitor, din mărimea salariului lunar al Președintelui CSJ în exercițiu. Judecătorii au mai dispus încasarea în beneficiul lui Muruianu a pensiei necalculate și neachitate pentru perioada 1 aprilie 2015 - 31 decembrie 2018, în sumă de 223.150 de lei.

După câștig în prima instanță, cauza urma a fi judecată de Curtea de Apel Chișinău, însă a fost strămutată la Curtea de Apel Bălți pentru a nu pune la îndoială nepărtinirea colegilor judecătorului. Magistrații de la Bălți au menținut decizia primei instanțe.

Ulterior, CNAS a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Bălți, care a fost respins de CSJ. Prin urmare, Ion Muruianu urmează să încaseze pensia necalculată și neachitată pentru perioada 1 aprilie 2015 - 31 decembrie 2018, în sumă de 223.150 de lei.