Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a spus, recent, că un dosar poate fi examinat și de instanța în care a activat una dintre părți. Decizia a fost luată în dosarul fostului magistrat de la Curtea de Apel Chișinău, Ștefan Niță, împotriva Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat.

Potrivit deciziei CSJ, Ștefan Niță a solicitat să-i fie dată licența de avocat, după ce a plecat de la Curtea de Apel. Uniunea Avocaților i-a respins, însă, cererea. Prin urmare cauza a ajuns pe masa magistraților. Prima instanță a decis că fostul judecător trebuie să primească licența de apărător, iar apelul Uniunii Avocaților a ajuns la Curtea de Apel Chișinău.

Magistrații de la instanța de apel au solicitat instanței supreme să strămute cauza în altă curte de apel. Aceștia și-au argumentat demersul prin faptul că Ştefan Niţă a activat anterior în calitate de judecător în cadrul Curţii de Apel Chişinău şi, respectiv, pot apărea dubii rezonabile privind obiectivitatea şi imparţialitatea judecătorilor magistraților. Cerea a fost, însă, respinsă.

Curtea Supremă a stabilit că, potrivit informației privind judecătorii în funcţie din cadrul sistemului judiciar al Republicii Moldova, publicată pe portalul oficial al Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul Curţii de Apel Chişinău activează peste 50 de judecători. Prin urmare, Colegiul civil al Curții de Apel Chișinău greșit a concluzionat despre existenţa bănuielilor că nepărtinirea tuturor judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Chişinău ar putea fi ştirbită de calitatea participanţilor la proces.

Magistrații au menționat că Ştefan Niţă a fost eliberat din funcţie în 16 mai 2018, iar ulterior la Curtea de Apel Chișinău au fost numiți judecători noi, imparţialitatea cărora nu se poate pune în discuţie. Totodată, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a spus Colegiul civil al Curții de Apel Chişinău nu este în drept de a se expune din numele întregii instanţe în baza unei presupuneri.

Astfel, dosarul a fost remis Curții de Apel Chișinău pentru a fi examinat în ordine de apel.