Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să anuleze concursul pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), președinte al Colegiului penal, anunțat anterior. O decizie în acest sens, luată la ședința din 14 ianuarie, a fost publicată recent pe pagina web.

Menționăm că, decizia de a organiza concurs pentru ocuparea acestei funcții a fost adoptată încă în data de 13 decembrie 2019. Totuși, hotărârea CSM a fost publicată în Monitorul Oficial din 3 ianuarie, iar candidații aveau la dispoziție 20 de zile calendaristice pentru a depune dosarul.

Totuși, se pare că lucrurile nu au mers după plan. Mai exact, în decizia CSM de anulare a concursului se menționează că, anterior, prin Hotărîrea CSM nr. 113/6 din 20 februarie 2018 a fost anunțat deja concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție. Ulterior, în data de 6 martie 2018, prin dispoziția președintelui CSM, s-a suspendată curgerea termenului de depunere a cererilor de participare la concurs. După două luni, în data de 8 mai 2018, plenul CSM a decis să anuleze suspendarea termenului de depunere a cererilor pentru participare la concurs și concursul a fost reluat.

Astfel, CSM constată că în termenele stabilite în concursul organizat în 2018, patru candidați s-au înscris în competiție. Concursul nu a fost, însă, desfășurat și ”din eroare” a fost anunțat un concurs nou.

Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii a decis că, ”în vederea neadmiterii lezării drepturilor judecătorilor înscriși în concurs”, este oportun anularea noului concurs. Decizia completă poate fi consultată aici.

Menționăm că, potrivit Registrului candidaților evaluați pentru a putea candida la funcțiile de conducere în instanțele de judecată, la funcția de vicepreședinte al CSJ ar putea pretinde: Liliana Catan, Nadejda Toma, Petru Moraru și Anatolie Țurcan.