Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat Regulamentul privind desfășurarea ședințelor de judecată cu utilizarea aplicației de teleconferință în instanțele judecătorești și instituțiile penitenciare, la demersul Ministerului Justiției.

Documentul reprezintă o novație atât pentru sistemul judecătoresc, cât şi pentru sistemul instituțiilor penitenciare.

Potrivit procedurii reglementate în document, înainte de desfășurarea ședinței de judecată, grefierul și angajatul din instituția penitenciară responsabili de organizarea ședinței de judecată, asistați de administratorii tehnici locali, vor verifica funcționalitatea aplicației de teleconferință, calitatea conexiunii, a imaginii și a sunetului transmis. 

Comunicarea prin teleconferință va fi supravegheată de către angajații subdiviziunii interne responsabile de siguranța și regimul penitenciar al instituției penitenciare. Documentul mai spune că vor fi salvate și stocate doar înregistrările audio a ședintelor desfășurate prin teleconferință. Înregistrările video nu vor fi păstrate.

La finalizarea ședinței de judecată desfășurate prin intermediul aplicației de teleconferință, administratorul tehnic local din instituția penitenciară și instanța judecătorească informează participanții la proces despre finalizarea activității de comunicare prin intermediul aplicației de teleconferință și deconectează echipamentul tehnic. 

Documentul mai prevede că, camerele video se instalează astfel încât să acopere toate unghiurile lipsite de vizibilitate și se utilizează astfel încât să ofere judecătorului și participanților la proces o imagine precisă a tuturor evenimentelor care au loc în sala de teleconferințe a instituției penitenciare și respectiv în sala de ședințe a instanței judecătorești, prezentând în imaginea retransmisă tabloul integru al sălii în care se află deținutul și respectiv tabloul integru al sălii de ședință din cadrul instanței judecătorești. Mai multe detalii despre procedură puteți citi aici.

CSM a menționat că adoptarea Regulamentului este actuală şi necesară or, participarea deţinuţilor la ședințele judiciare prin intermediul mijloacelor tehnice fără a fi necesară escortarea fizică la sediul instanțelor, reprezintă o soluție eficientă de punere în aplicare a acestei reguli în procedurile care au ca obiect chestiunile prevăzute de articolele 469, 4731 și 4732 din Codul de procedură penală și va asigura protecția anonimatului persoanelor aflate în detenție, în procesele judiciare cu implicarea acestora.

Potrivit CSM, pe parcursul lunii ianuarie 2018 au fost instalate 20 de seturi de sisteme de teleconferință (15 seturi în cadrul sediilor centrale ale instanțelor de fond, 4 seturi în cadrul curților de apel și un set în cadrul Curții Supreme de Justiție), asigurând astfel posibilitatea de a organiza ședințe de judecată cu participarea de la distanță.