Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins ca neîntemeiată cererea unor absolvenți ai Institutului Național al Justiției (INJ) referitor la revizuirea parțială a Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru suplinirea funcțiilor de judecător, de vicepreședinte și de președinte al instanței judecătorești.

Absolvenții au contestat faptul că Regulamentul respectiv, aprobat la 20 decembrie 2018, îi obligă să-și exprime opțiunea pentru toate posturile vacante anunțate de CSM. În caz că nu participă la toate concursurile timp de 5 ani după absolvirea cursurilor de formare iniţială sau refuză nejustificat de cel mult 2 ori funcţiile vacante propuse, sunt excluși din Registrul participanţilor la concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător, cu obligarea restituirii bursei.

Totodată, în astfel de circumstanțe, absolvenții își pierd calitatea de candidat la funcția de judecător.

Documentul contestat prevede că normele sale se aplică asupra tuturor candidaților participanți la concurs, inclusiv asupra absolvenților din cadrul INJ care au finalizat cursurile de formare inițială până la aprobarea Regulamentului.

Absolvenții INJ care au cerut revizuirea Regulemntului au considerat că documentul nu poate fi aplicat față de toți absolvenții Institutului, ci doar în raport cu cei care au absolvit instituția până la adoptarea Legii nr. 85 din 28 aprilie 2016, prin care a fost modificată Legea privind Institutul Național al Justiției. Modificările prevedeau că ”Persoana care a promovat concursul de admitere depune o declaraţie prin care se obligă, după absolvirea cursurilor de formare iniţială, să participe la concursurile pentru suplinirea funcţiilor vacante de judecător sau de procuror timp de 5 ani, să accepte funcţia propusă şi să activeze în această funcţie cel puţin 3 ani".

Totodată, modificările prevedeau că ”Dacă absolventul Institutului nu participă la concursurile pentru suplinirea funcţiei de judecător sau de procuror timp de 5 ani după absolvirea cursurilor de formare iniţială sau refuză nemotivat de cel mult 2 ori funcţiile vacante propuse, acesta este exclus din Registrul participanţilor la concursul pentru suplinirea funcţiei vacante de judecător sau de procuror şi este obligat să restituie bursa achitată în condiţiile legii pe perioada formării iniţiale. Excepţie se face pentru cei care nu participă la concursuri din motive obiective”.

Autorii cererii au invocat că obligația stabilită de noul Regulament este aplicabilă numai faţă de absolvenţii INJ, care până la înmatriculare au depus o declaraţie în scris, nu și în privința celor care au fost înmatriculaţi fără depunerea unei astfel de declaraţii.

Absolvenții au mai indicat că menţiunea precum că prevederile Regulamentului se aplică asupra tuturor candidaţilor participanţi la concurs, inclusiv asupra absolvenţilor din cadrul INJ care au finalizat cursurile de formare iniţială pînă la aprobarea Regulamentului, contravine Legii cu privire la Institutul Naţional al Justiţiei. Aceștia au notat că, contrar principiului corelării actelor normative pe verticală, în funcţie de ierarhia lor după forţa juridică, CSM a introdus în Regulament o prevedere ce contravine Legii privind INJ.

Autorii au invocat și mai multe concluzii din deciziile Curții Constituționale:

  • ”ori de câte ori o lege nouă modifică starea legală anterioară cu privire la anumite raporturi, toate efectele susceptibile a se produce din raportul anterior, dacă s-au realizat inainte de intrarea în vigoare a legii noi, nu mai pot fi modificate ca urmare a adoptării noii reglementări, care trebuie să respecte suveranitatea legii anterioare”;
  • ”nu este echitabil, nu este just şi nu este legal ca o lege să-şi extindă efectele asupra unor stări de fapt şi raporturi consumate sau începute înaintea intrării în vigoare”.

CSM nu a fost însă convins de argumentele absolvenților referitor la faptul că prevederile Regulamentului nu au incidență asupra absolvenților INJ, care au absolvit Institutul în anii 2016-2018 și nu au putere retroactivă.

Potrivit Consiliului, și înainte, și după modificare Legea privind INJ obliga absolvenții INJ să participe (fără excepție) la toate concursurile anunțate de CSM la funcția de judecător, pentru instanțele de judecată din țară, iar neparticiparea acestora la unul din concursuri, acordă dreptul CSM să solicite restituirea bursei primite, fapt ce ar genera și excluderea din Registrul participanţilor la concursul pentru suplinirea funcţiei vacante de judecător.

Obligația este impusă prin faptul că persoanele care au promovat concursul de admitere şi sunt înmatriculate la INJ beneficiază de o bursă în mărime de un salariu mediu. Respectiv, statul instruind în domeniul justiției și asigurând persoanele înmatriculate la INJ cu bursă pe toată perioada de studii, prin lege, a pus în sarcina acestora obligația ca după absolvire să participe la toate concursurile pentru funcția de judecător, în scopul asigurării tuturor instanțelor judecătorești din țară cu judecători profesioniști.

CSM a indicat că autorii cererii de revizuire a Regulamentului au participat doar la concursurile anunțate pentru suplinirea funcției de judecător în Judecătoria Chișinău, cu excepția a 3 candidați care au participat la câte un concurs la Judecătoriile Criuleni și Orhei. Cinci candidați dintre autori nu au participat la concursuri (un candidat a fost examinat de Colegiul pentru selecție în luna martie 2018, trei candidați au fost examinați în lunile august – octombrie 2018, iar un candidat a fost respins de Colegiul respectiv).

Potrivit CSM, aceștia au evitat, fără nici un temei, să participe de la 3 până la 15 concursuri, fapt inadmisibil și în temeiul Legii privind INJ înainte de modificarea ei. Aceste circumstanțe au acordat CSM tot dreptul de a exclude acești candidați din Registrul participanţilor la concursul pentru suplinirea funcţiei vacante de judecător și a solicita restituirea bursei primate

CSM invocă că prin redacția nouă Legii privind INJ, legislatorul doar a instituit modalitatea de aplicare a prevederilor anterioare, având în vedere situația creată în sistemul judecătoresc la capitolul de asigurare cu judecători, deoarece în unele instanțe în loc de 5 judecători activează doar unul, iar la cele 10-15 concursuri organizate de CSM nu a participat nici unul dintre absolvenții INJ (autorii cererii), în pofida faptului că absolvenții INJ au datoria sa participe la aceste concursuri.

Potrivit CSM, Regulamentul din 20 decembrie 2018 nu aduce atingere libertăţilor, stabilităţii ordinii de drept şi nu încalcă dreptul constituţional al absolvenților INJ privind accesul la o funcţie publică şi nu contravine principiului neretroactivităţii legii.

Hotărârea CSM poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție de orice persoană interesată, în termen de 15 zile de la data comunicării.