Consiliul Superior al Magistraturii urmează să aleagă, în ședința de marți, 19 ianuarie, noul membru în componența Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor din rândul judecătorilor curților de apel. Concursul urma să fie organizat încă la sfârșitul anului trecut, însă Plenul CSM a decis atunci să amâne examinarea dosarelor.

În concurs s-au înscris doi candidați. Este vorba despre Svetlana Șleahtițcki, de la Curtea de Apel Bălți și Virgiliu Buhnaci, de la Curtea de Apel Chișinău. Svetlana Șleahtițcki a fost numită în funcția de judecător în anul 2006, la instanța de prim nivel din municipiul Bălți. În anul 2014, magistrata a fost promovată la Curtea de Apel din aceeași localitate. Cel de-al doilea candidat, Virgiliu Buhnaci activează în calitate de magistrat din anul 2005, iar începând cu anul 2017 este la Curtea de Apel Chișinău.

Chiar dacă Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va reuși să desemneze un câștigător al concursului organizat, activitatea Colegiului va rămâne, oricum, blocată. Asta pentru că în prezent doar trei membrii ai Colegiului mai au mandatele valabile. Este vorba despre judecătorul Iurie Diaconu, de la Curtea Supremă de Justiție și doi reprezentanți ai societății civile: Oxana Rotari și Elena Demian.

Colegiului pentru evaluarea performanțelor judecătorilor a devenit nefuncțional încă la sfârșitul lunii octombrie 2020, după ce au expirat mandatele exercitate de doi magistrați: Nelea Budăi, de la Curtea de Apel Chișinău și Dumitru Gherasim, de la Judecătoria Bălți. O lună mai târziu a expirat și mandatul lui Ion Talpă, președintele interimar al Curții de Apel Bălți.

Două dintre funcțiile vacante în cadrul Colegiului urmau să fie suplinite în cadrul ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, care trebuia să se desfășoare în data de 23 octombrie 2020. În concurs s-au înscris opt magistrați. Totuși, din cauza condițiilor epidemiologice, reuniunea magistraților a fost anulată.

Colegiul de evaluare este constituit din șapte membri, dintre care cinci judecători de la instanţele de toate nivelurile, după cum urmează: doi judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, doi judecători de la curţile de apel şi un judecător de la judecătorii. Alți doi membri în Colegiu sunt desemnați de CSM din rândul societăţii civile. Potrivit normelor legale, sedinţele Colegiului sunt deliberative dacă la ele participă cel puţin cinci membri.

În context, menționăm că Plenul Consiliul Superior al Magistraturii a lansat repetat și concursul pentru suplinirea funcției de membru în componenţa Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor din rândul magistraților Curţii Supreme de Justiţie. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 1 februarie.