Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să se întrunească, marți, în ședință. Pe ordinea de zi publicată pe pagina web a instituției au fost incluse 14 subiecte. Totuși, concursurile de selectare a cinci președinți și șase vicepreședinți de instanță nu regăsesc printre subiectele ce urmează să fie discutate. Concursurile urmau să fie desfășurate la reuniunea din 2 februarie, ședința a fost, însă, contramandată după ce mai mulți membri CSM au fost testați cu COVID-19.

În schimb, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să decidă, marți, referitor la sesizarea Curții Constituționale din 1 februarie privind demararea procedurii de numire în funcție a unui judecător la Curtea Constituţională. La fel, vor fi examinate trei contestații privind deciziile emise de Plenul Colegiului disciplinar. Aceste au fost depuse de magistrații Eugen Popovici, de la Judecătoria Orhei, Gheorghe Mîțu, de la Judecătoria Chișinău și Svetlana Uzun, de la Judecătoria Cahul.

Tot în ședința de mâine urmează să fie anunțat concursul pentru desemnarea unui membru al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor din rândul reprezentanților societății civile. Un alt punct vizează desemnarea unor judecători în cadrul Grupului de lucru pentru elaborarea și realizarea unei Foi de Parcurs privind îmbunătățirea sistemului de aplicare a măsurilor preventive/restrictive de libertate. Un demers în acest sens a fost înregistrat din partea Institutului de Reforme Penale. Alte două demersuri care urmează să fie examinate vizează accesul la unele dosare penale. Solicitările au fost depuse de Centru de Drept al Femeilor și Centrul Internațional pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Femeii “La Strada”.

Pe ordinea de zi se mai regăsește și o propunere de completare a Hotărârii CSM nr. 340/29 din 17 noiembrie 2020. Documentul se referă la majorarea numărului de magistrați la Judecătoria Bălți.