Lidia Bulgac, fostă magistrată și președintă interimară a Curții de Apel Chișinău, a fost delegată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în Comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. Decizia a fost luată la o întrunire extraordinară a CSM-ului din dimineața zilei de astăzi.

Lidia Bulgac a devenit judecător în anul 1993, la instanța din Fălești, unde a activat timp de șapte ani. În anul 2000, magistrata a fost promovată la Tribunalul Chișinău, iar trei ani mai târziu a fost reconfirmată în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Lidia Bulgac a primit, în 2007, Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii și deține gradul întâi de calificare. La conducerea Curții de Apel Chișinău, Lidia Bulgac a venit în vara anului 2019, după a expirat mandatului de președinte exercitat de Ion Pleșca. În august 2020, Lidia Bulgac a depus cerere de demisie din funcția de judecător și din funcția de președinte interimar al instanței de apel.

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat, recent, Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) inițierea procedurii de evaluare a performanțelor Procurorului General, suspendat de drept din funcție.

Conform normelor legale, Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General urmează să se constituie în termen de zece zile din momentul inițierii procedurii de evaluare. Aceasta este constituită din 5 membri, dintre care unul este propus de Președintele țării, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General. Faptul că nu au fost înaintate propuneri pentru componența comisiei nu împiedică constituirea acesteia dacă au fost propuși membri din partea a cel puțin 3 subiecți. Lucrările comisiei sunt deliberative dacă la ele participă majoritatea membrilor indicați în actul de constituire.

Dacă în urma evaluării Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, va primi calificativul ”nesatisfăcător”, atunci poate fi eliberat din funcție. Pentru a rămâne în funcție, acesta trebuie să obțină calificativul ”excelent” sau ”bine”.