Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat astăzi Parlamentului suplinirea urgentă a numărului de membri ai Consiliului, prin desemnarea de către Legislativ a doi membri CSM din rândul profesorilor de drept titular.

Potrivit CSM, solicitarea are drept scop evitarea creării unor situații de lipsă de cvorum, care în consecință ar genera blocajul activității Consiliului și întregului sistem judecătoresc, precum și stoparea reformelor inițiate.

Solicitarea a fost formulată la o zi de la demisia membrului CSM din rândul profesorilor de drept, Ion Postu, desemnat în această funcție de către Parlament, precum și după două tentative eșuate de convocare a Consiliului.

Totodată, CSM a rămas fără un alt membru din rândurilor profesorilor de drept la 30 iulie, când membrul Serghei Țurcan a fost numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, pe un termen de 6 ani.

Potrivit legislației, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. În componenţa Consiliului Superior al Magistraturii intră judecători şi profesori de drept titulari, precum şi Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul justiţiei şi Procurorul General care sunt membri de drept. Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari, selectaţi în mod deschis şi transparent de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în urma unui concurs public, se aleg de către Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.