Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a declarat inadmisibile toate plângerile pe condițiile de detenție ale reclamanților din Republica Moldova, pe motiv că a apărut un remediu la nivel național. Decizia a fost publicată astăzi, după ce au fost examinate plângerile a cinci reclamanți, Vladimir Filat, Ion Moțpan, Vladimir Țurcanu, Chirică Lazăr și Roman Zvezdebnco, însă are efect asupra tuturor cererilor înaintate de reclamanții din țara noastră.

CtEDO a precizat că din 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare modificări ale Codului de procedură penală, care prevăd introducerea unui nou remediu preventiv și compensatoriu pentru a se plânge de condițiile de detenție. Curtea a precizat că în cazul reclamanților,aceștia pot să apeleze la soluția oferită de Codul de procedură penală, în termen de patru luni de la intrarea în vigoare a modificărilor (1 ianuarie 2019).

Astfel, Curtea a ajuns la concluzia că reclamanții, în măsura în care susțin că au fost deținuți în condiții contrare articolului 3 al Convenției, trebuie să se folosească de noua soluție în cauză pentru ca să obțină la nivel național recunoașterea încălcării și, după caz, compensarea adecvată. În același timp, aceasta afirmă că în cazul în care nu reușesc la nivel național, acestea vor putea depune o cerere nouă în fața Curții în termen de șase luni de la epuizare noii căi de recurs.

Amintim că, din 1 ianuarie persoanele deținuțe cel puțin 10 zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești. Asemenea prevederi se regăsesc în Codul de procedură penală, care a fost completat cu trei articole noi.

Astfel, condamnații care au fost deținuți cel puțin 10 zile în condiții contrare prevederilor art. 3 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante) pot solicita, cu titlu de despăgubiri, reducerea pedepsei. Reducerea va fi calculată în termeni de la 1 la 3 zile de reduceri pentru 10 zile de detenție în condiții precare, calculate cumulativ.

Dacă partea neexecutată din pedeapsă nu va permite deducerea integrală a reducerii pedepsei sau perioada încălcării condițiilor de detenție este mai mică de 10 zile, în privința perioadei rămase condamnatul poate solicita despăgubire în valoare bănească. Suma va fi calculată în mărime de până la 2 unități convenționale (100 de lei) pentru fiecare zi în care condamnatul a suferit încălcarea condițiilor de detenție, precum și a costurilor și cheltuielilor aferente.

Reducerea pedepsei sau, după caz, încasarea despăgubirii bănești se va efectua indiferent de confirmarea sau neconfirmarea vinovăției organului care pune în executare sentința sau încheierea ori a persoanelor publice din cadrul acestui organ.