Să-ți ai parte de concediu niciodată nu este o idee rea, mai ales atunci când timpul afară iți permite să călătorești, să mergi în vizită la rude sau pur și simplu să te relaxezi. La sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, de exemplu, putem să avem parte de vacanță folosind doar patru zile de concediu.

Autoritățile au stabilit, la sfârșitul anului trecut, că pentru bugetari zilele de 30 aprilie și 10 mai vor fi zile libere. Acestea vor fi recuperate în zilele de sâmbătă din 13 aprilie și, respectiv, 18 mai.

De asemenea, Codul muncii stabilește în această perioadă câteva zile nelucrătoare, și anume:

  • prima şi a doua zi de Paşte, conform calendarului bisericesc;
  • ziua de luni la o săptămână după Paşte (Paştele Blajinilor);
  • 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii;
  • 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei / Ziua Europei;

În acest an, Paștele este marcat în data de 28 aprilie, prin urmare și 29 aprilie va fi zi liberă, iar ziua e 30 aprilie, conform deciziei Guvernului, va fi recuperată în data de 13 aprilie. Totodată, ziua de 1 mai este liberă, conform normelor Codului Muncii. Prin urmare, în săptămâna dintre 29 aprilie și 5 mai vom avea doar două zile lucrătoare, 2 și 3 mai.

Următoarea săptămână începe iarăși cu ziua de luni liberă și se încheie cu o minivacanță de joi până duminică, inclusiv. Astfel, și de această data se va lucra doar două zile, în zilele de 7 și 8 mai.

Deci, dacă vă doriți un concediu de primăvară, atunci perioada 27 aprilie – 12 mai e perfect pentru a folosi la maxim resurse minime. Din totalul de 16 zile, doar patru vor fi lucrătoare.