Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are termen începând de astăzi să stabilească, în mod benevol, convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor. Curtea de Apel Chișinău a emis o scrisoare de informare către Consiliul Superior al Magistraturii, pentru executarea hotărârii prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor. 

În scrisoarea Curții de Apel Chișinău se spune că în data de 23 septembrie a fost înregistrată cererea creditorului privind inițierea executării, în conformitate cu art. 249 alin. (3) din Codul administrative. Astfel, potrivit art.253 alin. (4) din Codul administrativ, având în vedere că astăzi este convocată ședința CSM, instanța de apel a stabilit termenul de îndeplinire benevolă a obligațiunilor de executare din data de 24 septembrie. 

Curtea de Apel Chișinău atenționează că în cazul în care nu va fi executată cererea sa, se va aplica o amendă de constrângere sau instanța va emite un act administrativ individual.

Instanța mai precizează că termenele reflectate în art. 233alin. (3) din Legea cu privire la organizarea judecătorească se aplică derogatoriu de la dispozițiile art. 255 din Codul administrativ. Curtea de Apel a mai solicitat să fie informată despre executarea actului.

Amintim că, în data de 20 septembrie, CSM a fost obligat de către Curtea de Apel Chișinău să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor. Hotărârea a fost luată după ce judecătorii care au semnat pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor s-au adresat în instanță, pentru că CSM a amânat examinarea solicitării lor și a dispus ca Inspecția Judiciară să facă unele verificări.

Astfel, CSM a fost obligat să convoace în interiorul termenului prevăzut de art. 233alin. (3) din Legea cu privire la organizarea judecătorească a Adunării Generale a Judecătorilor, la inițiativa a cel puțin 50 de judecători în exercițiu cu proiectil agendei ordinii de zi propuse. La fel, CSM a fost obligat să dispună secretariatului CSM ca să organizeze procesul prealabil desfășurării ședinței extraordinare a Adunării Generale și pregătirea materialelor și actelor normative necesare, cum ar fi: 

  • publicarea pe pagina web a hotărârii CSM privind convocarea Adunării Generale extraordinare; 
  • informarea instanțelor de judecată despre data și proiectul ordinii de zi și solicitarea președinților de instanțe să informez contra semnăturii a judecătorilor, cu expedierea listelor respective secretariatului Consiliului; 
  • pregătirea listelor judecătorilor în exercițiu, separat pe instanțe, pentru înregistrare privind prezența la adunare și privind eliberarea buletinelor de vot pentru exercitarea dreptului la vot, separat pentru ridicarea mandatelor și separat pentru exercițiul alegerilor; 
  • pregătirea și realizarea comunicatelor de presă pentru informarea societății și a mass-media despre convocarea Adunării Generale; 
  • multiplicarea și asigurarea ședinței extraordinare cu texte de legi și acte normative relevante (extrase), cu scenariul de desfășurare a Adunării; 
  • asigurarea localului desfășurării ședinței cu echipament tehnic pentru multiplicare buletinelor de vot, cabine de vot și urne de vot, echipament de calcul și alte materiale.

CSM a dispus în data de 19 septembrie ca examinarea solicitării celor 87 de judecători semnatari să fie amânată, iar Inspecția Judiciară să verifice în ce condiții a fost semnat documentul. Pe parcursul zilelor de 19 și 20 septembrie, mai mulți judecători din mai multe instanțe din țară și-au exprimat nemulțumirea față de decizia CSM, catalogând-o drept o intimidare la adresa magistraților.