Curtea de Apel Cluj a anulat în parte Hotărârea de Guvern de la București care condiţionează participarea la evenimente publice de dovada vaccinării sau a unui test negativ. Pe de o parte, instanţa a invocat şi faptul că persoanele care nu se vor vaccina din motive religoase sau de sănătate vor fi discriminate.

Potrivit adevărul.ro, Curtea de apel a stabilit că ”Dincolo de aspectul general benefic al vaccinului, foarte multe persoane din cauza convingerilor religioase sau a stării de sănătate nu pot recurge la măsura vaccinării şi prin urmare sunt excluse de la toate activităţile sportive, culturale, sociale permise de hotărârea de guvern”.

 Nici testarea nu este pe placul instanţei, care arată că procedura este foarte costisitoare, având în vedere valabilitatea redusă ca timp a acestor teste: ”De asemenea, la momentul adoptării hotărârii, salariul mediu net în România era de aproximativ 3.500 de lei fără să vorbim de venitul minim pe economie şi de faptul că există persoane care nu au nici măcar acest venit. Or, efectuarea unui test RT-PCR sau a unui test antigen rapid trebuie să se realizeze la un laborator medical care să certifice exactitatea rezultatului testului şi cum aceste teste nu sunt gratuite foarte multe persoane nu vor avea posibilitatea financiară să efectueze acest test şi prin urmare vor fi nevoite să recurgă la vaccin care este gratuit pentru a putea participa la aceste activităţi”, a explicat Curtea de Apel Cluj.

În concluzie, Curtea a stabilit că o parte dintre dispoziţiile Guvernului sunt discriminatorii şi nu sunt justificate obiectiv ”atât timp cât exista metode de atingere a scopului asigurării sănătăţii populaţiei prevăzute chiar în actul administrativ normativ atacat care ar fi suficiente să asigure scopul propus”.

Instanţa s-a referit la faptul că orice eveniment public poate oricum să se desfăşoare când rata de infectare este sub 3 la mie, iar în plus, sunt în continuare în vigoare prevederile legate de distanţare, de purtarea măştii, de reducerea gradului de ocupare.