Metoda de a utiliza datele oferite de serviciile de localizare GPS al telefoanelor mobile pentru a soluționa infracțiuni este acum reevaluată în Danemarca, după ce o eroare a pus sub semnul întrebării mii de cazuri și a dus la eliberarea a peste 30 de deținuți. 

Aproximativ 10.700 de cazuri, începând cu unele din 2012, sunt acum reverificate, după ce au apărut îndoieli legate de credibilitatea datelor de geolocalizare, oferite de operatorii de telefonie mobilă. Erori similare au creat haos și în cămine din SUA și Africa de Sud, când acestea au fost indicate greșit ca locații a mai multor infracțiuni, potrivit presei. 

Poliția daneză a început ancheta când a descoperit un virus într-un software care convertește date primite de la turnurile de telefonie mobilă, pentru a putea fi folosite de autorități. Acesta cauza omiterea unor informații importante. De exemplu, dacă o persoană ar fi sunat de 5 ori într-o oră, software-ul ar fi înregistrat uneori numai primele 4 apeluri. 

După ce un audit extern a fost pornit la finalul lui august, 32 de persoane, deja închise sau în timpul procesului de condamnare, au fost eliberate. 

"Nu putem trăi cu ideea că informații inexacte pot trimite oamenii în închisoare", a declarat procurorul general danez Jan Reckendorff.

Sursa: hotnews.ro