Deputații au decis să permită comercianților să activeze în bază de patentă încă un an. Decizia a fost luată la propunerea Ministerului Economiei și Infrastructurii.  

Proiectul stabilește că persoanele care activează în comerțul cu amănuntul sau cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone vor putea activa în bază de patentă până la sfârșitul anului 2019. Prelungirea termenului se va aplica pentru persoanele care vor deține patentă de întreprinzător în data de 31 decembrie 2018.

Amintim că, activitatea în bază de patent urma să fie interzisă, inițial, din anul 2017. Totuși, acest termen a fost prelungit până la sfârșitul anului 2018. Potrivit autorităților, timp de 21 de luni, doar 1.500 dintre persoanele fizice care practică comerțul cu amănuntul au trecut la forma individuală de activitate. Totodată, peste 9.100 de patente sunt încă valabile în prezent.

Analizând inițiativa Guvernului, Centrul Național Anticorupție a spus că dacă perioada în care comercianții vor putea să-și desfășoare activitatea în bază de patentă va fi prelungit repetat, atunci aceștia nu vor avea predictibilitate faţă de normele juridice instituite şi vor miza că ulterior acest termen iar o să fie prelungit. Totodată, extinderea acestui termen va distorsiona stabilitatea economică, dar și contravine principiilor concurenței loiale față de agenții economici care desfășoară activitate de întreprinzător sub alte forme organizatorico-juridice și a protecției drepturilor consumatorilor, datorită incertitudinii calității mărfurilor comercializate.

Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie să fie promulgat de către președintele Republicii Moldova și publicat în Monitorul Oficial.