Sediile Judecătoriei Chișinău vor fi specializate. Decizia a fost luată în ședința Consiliului Superior al Magistraturii de astăzi. Specializarea se va produce începând cu data de 1 ianuarie 2019. Prin urmare, în funcție de tipul dosarelor, părțile și reprezentanții acestora vor trebui să meargă la anumite sedii ale judecătoriei.

Astfel, cauzele vor fi examinate în felul următor:

  • Sediul Centru -  dosare civile. Potrivit CSM, la sediul Centru vor activa 72 de judecători specializați pe dosare civile.
  • Sediul Botanica – dosare pe insovabilitate. Președintele CSM, Victor Micu, a precizat că sediul Botanica va fi mai mult administrativ, dar acolo se vor examina și dosarele de insolvabilitate. Aici vor fi 12 magistrați care vor examina acest tip de dosare.
  • Sediul Ciocana – dosare contravenționale și alte acțiuni ce țin de activitate judecătorilor de instrucție. În cazul sediului Ciocana s-a decis anume așa pentru că instanța dispune de 7 celule. Acolo vor activa 18 judecători. 
  • Sediul Râșcani – dosare contencios administrative. La sediul Râșcani vor activa 15 judecători. 
  • Sediul Buiucani – dosare penale. Aici vor activa 38 de judecători, dintre care 31 de judecători vor avea birourile în sediul nou, amplasat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 200, iar 7 magistrați vor rămâne în sediul vechi. Cererile vor fi depuse la sediul nou, însă unele cauze vor fi examinate și în sediul vechi.

În ședința CSM s-a precizat că vor fi efectuate modificări la Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, astfel cauzele să fie repartizate în funcție de specializarea judecătorilor. La fel, se va discuta cu procuratura, avocații etc. pentru ca toți participanții să fie informați.

Amintim că, din 2017, cele cinci sedii din Chișinău au fost contopite într-o singură instanță – Judecătoria Chișinău.

În toamna anului trecut s-a anunțat că a fost identificată clădirea unde magistrații din Judecătoria Chișinău vor sta toți sub același acoperiș, însă se pare că planul a fost unul ”necalculat”. Și asta pentru că sediul fostului Minister al Agriculturii este neîncăpător pentru toți cei 750 de angajații instanței. Prin urmare, soluția ar fi ca toți judecătorii să stea pe la casele lor, adică în sediile din sectoarele Capitalei.

Judecătoria Chișinău este cea mai mare instanță din țară.