Victorie majoră pentru Google în Uniunea Europeană, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE)  a decis că dreptul de a fi uitat se aplică doar pe teritoriul uniunii. Adică instanța de judecată a spus că regulile din Uniunea Europeană privind protecția datelor nu ar trebui să indice modalitatea în care țări din afara ei își conduc activitatea, potrivit blog.avocatoo.ro.

Mai exact, Curtea europeană a hotărât că eliminarea de către Google a rezultatelor căutării care îi privesc pe cetățenii UE ar trebui să se aplice numai în cele 28 de state membre ale blocului.

Cazul este prima hotărâre majoră care clarifică întinderea geografică a principiului dreptului de a fi uitat, care din 2014 le-a permis cetățenilor UE să solicite retrageri de informații (delistări) pe care le consideră ”inexacte, inadecvate, irelevante sau excesive”.

CJUE a declarat că legislația UE nu se aplică automat în afara blocului. Magistrații au spus că Google și alte motoare de căutare ar trebui să ia măsuri pentru a ”descuraja” utilizatorii de internet din afara UE de a efectua căutări care ar putea duce la eliminarea de link-uri în bloc. Judecătorii au declarat că statele membre vor trebui să decidă dacă Google ia măsuri adecvate în acest sens.

Cazul a apărut după ce Google a contestat o amendă de 100.000 EUR de la autoritatea de reglementare a protecției datelor din Franța (CNIL), care în 2015 a solicitat firmei să elimine la nivel global linkurile către paginile care conțin informații dăunătoare sau false despre o persoană, invocând principiul dreptului de a fi uitat.

Google și organizațiile privind drepturile și libertățile civile au susținut că delistarea globală impunere o limitare a libertății de exprimare și ar fi, de fapt, o modalitate de a impune standardele UE de confidențialitate în țările fără legi similare.