Președintele Asociației Europene a Judecătorilor (AEJ), José Igreja Matos, declară că reforma privind reorganizarea CSJ, promovată de Guvernul Republicii Moldova, încalcă principiile internaționale pentru evaluarea judecătorilor.

Declarația a fost făcută printr-o scrisoare a președintelui AEJ, după ce Asociația judecătorilor din Republica Moldova (AJM) a prezentat un raport privind intenția de reformare a Curții Supreme de Justiție în cadrul Reuniunii Asociației Internaționale a judecătorilor. În cadrul Raportului, reprezentanții AJM și-au expus opinia juridică privind proiectul de lege respectiv.

În scrisoarea președintelui AEJ s-a mai indicat că Standardele europene de evaluare a judecătorilor sunt foarte clare, or Avizul 17 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni privind evaluările judecătorilor recomandă: “Pentru a proteja independența judiciară, evaluări individuale ar trebui întreprinse în primul rînd de judecători. Evaluările efectuate de Ministerul Justiției sau alte organe externe, trebuie evitate”.

De asemenea, se face referire și la Recomandările de la Kiev privind independența judiciară în Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală de la OSCE, potrivit cărora s-a declarat în Recomandarea 30: “în timp ce un Consiliu Judiciar poate juca un rol în specificarea criteriilor și procedurii, evaluările profesionale ar trebui să fie efectuate la nivel local. Evaluările sunt efectuate în special de alți judecători”.

Respectiv, s-a recomandat Parlamentului Republicii Moldova să revizuiască propunerea sub apreciere și să supună în acest subiect, ca și în altele, standardele care promovează și consolidează Statul de Drept și Independența Judiciară.