Din 1 ianuarie 2022, cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă ar putea să fie nu mai puțin de 5.000 lei. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată, recent, în Parlament.

Potrivit deputaților, creșterea pensiei minime va duce ulterior și la creșterea proporțională a celorlalte alocații sociale: pentru dizabilități, pentru copii în cazul pierderii întreținătorului, pentru persoane vârstnice, pentru îngrijire, însoțire și supraveghere și altele. La începutul lunii aprilie 2021, Casa Națională de Asigurări Sociale a raportat că în țara noastră sunt 520.100 persoane care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă și 117.200 persoane care beneficiază de pensia de dizabilitate.

Inițiativa legislativă nu conține o analiză financiară a cheltuielilor suplimentare adăugată, întrucât deputații spun că nu pot să facă un exercițiu de prognozare. Prin urmare, pun această atribuție pe umerii Ministerului Finanțelor.

În context, menționăm că recent Parlamentul a susținut inițiativa Guvernului privind stabilirea, din data de 1 octombrie, a cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă în sumă de 2.000 lei. În acest sens, în 2021 urmează să fie alocate peste 512,7 milioane lei.