Parlamentul a fost convocat, astăzi, în ședință extraordinară. Potrivit ordinii de zi publicate, deputații urmează să analizeze 13 subiecte. Printre acestea sunt documente ce urmează să fie examinate în prima lectură, dar și modificări ce așteaptă votul final al aleșilor poporului.

Astfel, astăzi Parlamentul va discuta despre modificările la Codul fiscal și la Codul vamal privind funcționarea magazinelor de tip duty-free în zonele de plecare din Republica Moldova, precum și regimul de comercializare a mărfurilor în aceste entități. De asemenea, urmează să fie analizate noi norme privind acordarea de către Banca Națională a asistenței de lichiditate băncilor aflate în dificultate.

Un alt subiect de importanță majoră inclus în agendă este inițiativa Guvernului de majorare a TVA-ului pentru sectorul HORECA, impozitare a tichetelor de masă, modificare a normelor privind aplicarea scutirii personale și alte norme, pentru a consolida bugetul public. Totodată, urmează să fie discutate și inițiativele Executivului de modificare a Bugetului de stat pentru anul curent și a Bugetului asigurărilor sociale. Un alt document prevede abrogarea facilităților fiscale pentru activitățile privind jocurile de noroc.

Pe ordinea de zi se mai regăsește:

  • modificarea Legii cu privire la administrația publică locală și anume a procedurii de alegere a viceprimarilor și a președintelui raionului;
  • anularea sistemului electoral mix și alte modificări privind organizarea alegerilor;
  • inițiativa președintelui ca pensiile să fie indexate de două ori pe an, în aprilie și în octombrie;
  • sporirea autonomiei financiare a Curții de Conturi;
  • completarea Legii deșeurilor;
  • majorarea termenului de activitate al Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigrii fraudei bancare, cu 30 de zile.

De asemenea, astăzi Parlamentul urmează să adopte o decizie privind încetarea mandatului de director adjunct al Centrului Național Anticorupție. Detalii nu au fost, încă, publicate.