Deputații insistă pe promovarea inițiativei legislative care permite importul de părţi şi a accesorii uzate pentru autovehicule. În prezent, Codul vamal prevede expres că această activitate este interzisă. O inițiativă legislativă privind modificarea normelor din Codul vamal a fost înregistrată repetat în Parlament.

Autorii proiectului spun că, condițiile actuale favorizează monopolurile și menținerea prețurilor exagerate pe piață. Totodată, este stimulată contrabanda cu piese de schimb uzate și corupția. Prin urmare, mulți șoferi care dețin automobile, cumpără piese de pe piața neagră. În nota informativă a proiectului se menționează că niciuna dintre țările vecine nu are prohibiții asemenea celei impuse prin legislația Republicii Moldova. Potrivit datelor prezentate, în țara noastră sunt înregistrate câteva sute de mii de automobile care nu se mai află în producție, astfel piesele de schimb deseori pot fi găsite doar la mâna a doua. Prin urmare, acestea sunt introduse clandestin, prin contrabandă, și sunt plasate pe piața neagră. Aceste acțiuni aduc un prejudiciu considerabil bugetului de stat prin neachitarea taxei vamale, taxei pentru efectuarea procedurilor vamale, taxei pe valoarea adăugată.

Aprobarea modificării propuse ar putea constitui un pas în direcția contracarării fenomenului de contrabandă a pieselor uzate în Republica Moldova, iar prețurile vor scădea, se menționează în proiect.

Centrul Național Anticorupție a spus, însă, anterior că admiterea necondiționată a importului de părți și accesorii uzate pentru autovehicule ar putea genera mai multe riscuri.