Peste 1000 de deținuți din Rusia sunt în prezent, în proces de obținere a studiilor superioare la distanță. În ultimii 10 ani, numărul ”studenților” din penitenciare s-a triplat, alegând să obțină o diplomă de studii superioare chiar și cei care execută sentințe pe viață.

Printre studenții de după gratii, cele mai populare programe universitare sunt cele în domeniile economie, management, finanțe, administrarea afacerilor, drept, publicitate, sociologie, bănci și psihologie. Condamnații își aleg singuri domeniile de studiu.

În penitenciare există platforme speciale, dotate cu calculatoare. Acestea au inclusiv camere web, pentru ca studenții să poată comunica cu profesorii și să poate participa la diverse cursuri online. Sarcinile sunt transmise deținuților prin internet, dar în procesul de studiu cel mai des sunt folosite calculatoare și cărți electtronice fără acces la internet sau funcții de înregistrare audio și video.

În 2018, peste 100 de deținuți au obținut diplome de studii superioare, inclusive doi condamnați cu sentințe pe viață, care au obținut diplome în domeniul dreptului.

Deținuții au acces și la locuri bugetare, la fel ca studenții.

Pentru cei care nu-și doresc studii superioare, sunt accesibile studiile profesionale. Cei mai mulți deținuți optează pentru aceste studii, numărul mediu anual al celor școlarizați în instituții profesionale fiind de circa 130 de mii.

Sursa: pravo.ru