Începând cu anul 2021, în Republica Moldova va fi interzisă utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, tacâmurilor și a bețișoarelor de unică folosință din plastic, cu excepția celor biodegradabile. Modificările legislative urmează să fie examinate astăzi, în lectură finală, de către Parlament.

Documentul stabilește că utilizarea și comercializarea veselei din plastic se va sancționa după cum urmează:

  • persoana fizică – amendă de la 60 la 90 de unități convenționale, adică de la 3.000 până la 4.500 de lei;
  • persoana juridică – amendă de la 120 la 240 de unități convenționale (de la 6.000 până la 12.000 de lei) sau cu amendă în valoarea produsului, dar nu mai puțin de 240 de unități convenționale.

Încălcările vor fi constatate și examinate de către poliție și de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei. Autorii proiectului spun că drept alternativă pentru vesela de unică folosință din plastic poate servi cea produsă din hârtie, făină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturile din mere sau cele formate din aditivi biodegradabili.

Amintim că, anul trecut Parlamentul a aprobat interzicerea treptată, din 2019, a utilizării și comercializării pungilor din plastic. Pentru asemenea încălcări, persoanele fizice se vor sancționa cu amendă de la 5.000 la 7.500 de lei, iar persoanele juridice - cu amendă de până la 10.000 de lei.