13 instituții de microfinanțare au acceptat reeșalonarea sau renegocierea contractelor de credite. Informația a fost prezentată de Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul unei ședințe la Guvern.

Potrivit autorităților, companiile de creditare nebancară care au aplicat măsurile de susținere a clienților dețin circa 51 la sută din piață, adică au peste 285 mii de beneficiari. Astfel, în perioada de pandemie au fost renegociate peste 41.182 contracte, în valoare de 677 milioane lei. Totodată, au fost anulate penalități în sumă de 10 milioane lei pentru 10.370 de persoane.

Potrivit datelor publicate de Comisia Națională a Pieței Financiare în Registrul organizațiilor de creditare nebancară, în țara noastră activează 168 companii specializate în prestare serviciilor de microfinanțare.

În același timp, Banca Națională a Moldovei a spus că în sectorul bancar au fost deja reeșalonate și renegociate credite în valoare de circa 2,85 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei în cazul persoanelor juridice și 350 milioane lei în cazul persoanelor fizice. Asta reprezintă o cotă de cca 6,8% dintre debitorii existenți.

În context, autoritățile au menționat că pregătesc mai multe acțiuni de susținere a beneficiarilor de credite, atât persoane fizice, cât și persoane juridice.