Doar o treime dintre candidații care s-au înscris la examenele de absolvire, pentru persoanele care candidează la funcția de procuror în temeiul vechimii în muncă, le-au și promovat. Potrivit informațiilor prezentate de Institutul Național al Justiției, la examen s-au înregistrat 73 de persoane, dar au trecut de probe doar 27. Patru persoane au nota medie mai mare de 9, iar cea mai mică este 5,43.

În cazul potențialilor candidați la funcția de judecător rata de promovare este mai bună. Astfel, din 118 persoane care au fost admise la examen, au promovat toate etapele 84 de candidați. Cea mai mică medie este 6, iar două persoane au obținut nota medie 10. De altfel, alte 16 persoane au o medie mai mare de 9.

Amintim că, examenul pentru persoanele care candidează la funcţia de judecător sau de procuror în temeiul vechimii în muncă pentru accederea în funcţia de judecător sau de procuror îl susţin persoanele licențiate în drept cu o vechime în muncă nu mai mică de cinci ani.

Temei pentru depunerea cererii de participare la examenul pentru persoanele care candidează la funcția de judecător sau de procuror îl constituie hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii și, respectiv, hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor privind remiterea materialelor solicitanţilor la funcţiile de judecător sau de procuror în temeiul vechimii în muncă pentru susţinerea examenului în faţa Comisiei pentru examenele de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei. Examenul este susținut în două etape.