Doi din cei trei judecători, transferați în baza unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de la sediul Centru la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău, solicită să fie suspendați din funcții în legătură cu acordarea concediului pentru îngrijirea copilului minor.

Potrivit agendei Consiliului Superior al Magistraturii pentru ședința din 4 aprilie, suspendarea din funcție este solicitată de Victoria Sanduța și Serafim Vasilache. Cei doi și Veaceslav Martînenco au fost transferați la sediul Ciocana la ședința trecută a Consiliului.

CSM a dispus transferarea celor trei magistrați după ce a decis majorarea componenței numerice a judecătorilor sediului Ciocana de la 20 la 23 prin micșorarea numărului judecătorilor de la sediul Centru de la 70 la 67. Acest lucru a fost motivat prin volumul mare de dosare care revin judecătorilor de la Ciocana în raport cu judecătorii de la alte instanțe.

Ulterior, printr-un demers, magistrații sediului Centru au solicitat CSM să revizuie hotărârea privind transferul judecătorilor de la sediul Centru la Ciocana și să o modifice în sensul respectării principiului specializării judecătorilor prin suplinirea celor trei posturi vacante de judecător la sediul Ciocana de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, specializat în materie penală. Demersul a fost însă respins de CSM.

Amintim că, în noiembrie 2018, Victoria Sanduța a depus și cerere de demisie pe care a retras-o ulterior. Tot în noiembrie anul trecut, CSM a respins un demers al Institutului Național al de a o delega pe judecătoarea Victoria Sanduță în calitate de formator.